Schoolplein Dendermonde

Stimulerende omgeving om te leren

Locatie : Dendermonde
Opdrachtgever : KA Dendermonde
Projectteam : atelier tom vanhee
Bruto oppervlakte : 2950 m2
Studie : 2009
Uitvoering : 2010

Het Koninklijk Atheneum in Dendermonde wenst de leeromgeving te verrijken door het centrale schoolplein opnieuw aan te leggen. Het ontwerp, de keuze van materialen gebeuren in overleg met de op voorhand aangeduide uitvoerder. De bestaande niveauverschillen worden uitvergroot tot groene heuvels en de omrandingen hiervan worden zitbanken voor de leerlingen. De sterke ritmering in de omringende gebouwen vormt de drager van het legpatroon van de verharde delen. Looplijnen tussen de verschillende toegangen tekenen zich af over de speelplaats door het gebruik van licht- -en donkergrijze straatstenen. Met behulp van rode betonstraatstenen gebaseerd op de kleur van de gevels, worden deelruimtes op de speelplaats afgebakend, zoals een volleybalveld, voetbalterreinen, hinkstapspelen,... De monotone vlakte die de speelplaats was, wordt zo een plek van wisselende ervaringen en belevingen, die de kinderen voldoende speelmogelijkheden aanbiedt en de speelplaats zo structureert dat de jongste en oudste kinderen er elk hun eigen plek vinden.