Gemeenschapshuis Woesten *finalist A+Awards 2014*

Verjonging van een publiek gebouw

Locatie : Woesten
Opdrachtgever : Gemeentebestuur Vleteren
Projectteam : atelier tom vanhee (onder room & room met projectgroep)
Stabiliteit : SCES stabiliteitsbureau
Fotograaf : Filip Dujardin
Bruto oppervlakte : 616 m2
Studie : 2009-2010
Uitvoering : 2010-2011

Het ontwerp bestendigt de vroegere speelplaats als centraal bindend publiek domein met toegang naar het gebouw. Tot beneden geopende raamopeningen versterken de relatie met het centrale plein. Het openmaken van het gebouw aan de andere zijde benut de nevenliggende groene ruimte en biedt de zaal een nauw verbonden buitenruimte met privaat karakter. Berging, technische ruimtes en, bijkomend sanitair worden gegroepeerd in een deels uitgeschoven volume. Een verjonging van het gebouw waarvan het vrij recente sanitair de aanzet vormt. Deze schuifbeweging laat het licht toe tot in het hart van het gebouw, de centrale ruimere inkomhal. Interne ramen geven uit op deze hal en voeren het daglicht tot op de verdieping. Het concentreren van eerder versnipperde diensten en berging in één gebouwdeel, samen met het voorzien van een mobiel podium, maakt het mogelijk de overige ruimtes maximaal te benutten als zaal, keuken, vergaderzaal en tekenacademie. De zolderverdieping wordt aangepakt tot waar nodig. Verdere inbreiding is nog mogelijk in de toekomst. Keuze van materialen op basis van levenscyclusanalyse: PEFC en FSC hout, gipsvezelplaat, houtbouw,... Bijkomende isolatie van bestaand gebouw. On facebook

Zie ook Koen Van synghel in De Standaard 25-02-2014 en De architect december 2013
*finalist Architizer A+ Award 2014 +Aging*
On Dezeen and Archdaily