Dorpshuis Westvleteren *Belgian building Award 2014*

Verfrissende openheid voor het verenigingsleven

Locatie : Westvleteren
Opdrachtgever : Gemeentebestuur Vleteren
Projectteam : atelier tom vanhee (onder ROOM & ROOM met projectgroep), SCES stabiliteitsbureau
Stabiliteit :  SCES stabiliteitsbureau
Fotograaf : Filip Dujardin
Bruto oppervlakte
: 690 m2
Studie : 2009-2010
Uitvoering : 2010-2011

Het dorpshuis biedt onderdak aan verschillende gemeenschapsfuncties. Het gebouwencomplex bestaat uit opeenvolgende bouwsels, gaande van een 19de eeuws schoolgebouw en een oud gemeentehuis tot een industriële aanbouw uit de jaren 1990. De bouwvallige berging maakt plaats voor uitbreiding van de feestzaal. Het achtergebied wordt zo een buitenruimte voor de feestzaal. Het zadeldak wordt vervangen door één dakhelling, waardoor de zaal verhoogt, baadt in het licht en zichten geeft op de nabijgelegen kerk. Een centrale inkom in de oksel van het gebouwencomplex biedt het gebouw een duidelijk adres en verbindt de verschillende functies en ruimtes. Het beeldbepalend karakter van de verschillende bakstenen, die de achtereenvolgende verbouwingen verraden, wordt versterkt door bij deze renovatie de nieuwe delen eveneens in een eigentijds baksteentype te realiseren. Het dorpshuis wordt verjongd en aangepast aan de moderne gebruikseisen, met respect voor de omgeving en de gebruikers, maar evenzeer met een eigenzinnig karakter. facebook

*Belgian Building Award 2014 voor niet residentiële gebouwen*
*Genomineerd voor de beste toepassing van keramische materialen, Wienerbergerprijs, bij de Belgische prijs voor architectuur en energie*
*Geselecteerd voor de Belgische prijs voor architectuur en energie*
artikel Koen Van synghel in De Standaard
On Dezeen and Archdaily