dakwoning Brugge *architectuurprijs Brugge 2011*

Een nieuw geheel van geschiedenis en hedendaags wonen

Locatie : Brugge
Opdrachtgever
: Privé
Projectteam
: atelier tom vanhee, Lime studiebureau stabiliteit
Fotograaf : Filip Dujardin
Bruto oppervlakte : 264m2
Studie : 2008-2009
Uitvoering : 2009-2011

In de schaduw van de kathedraal herbergt het beschermde gebouw al sinds de 17de eeuw een apotheek en woning. Inbreidingswensen voor de apotheek deden uitkijken naar uitbreiding van de woning. Het nevenliggende appartement verbinden met de dakzolder biedt oplossing. Intens overleg met monumentenzorg resulteert in een mooie integratie in het gevoelige historische stadsweefsel. Zaagtanddaken verbinden de traveeën van de historische dakspanten met het nevenliggend appartement. Ze brengen licht en ruimte in het hart van de nieuwe woning. Het vroegere appartement maakt plaats voor de ondersteunende functies van de woning. Hierdoor wordt de zolderruimte volledig opengemaakt en worden de spanten in hun waarde hersteld als beeldbepalende elementen in de ruimte. Twee hedendaagse zinken dakkappellen geven de verbouwde woning een vernieuwde identiteit en openen de beslotenheid van de dakzolder, zonder afbreuk te doen aan het historische karakter van de stad. facebook architizer, like on facebook.

Zie ook De architect en  A+