Ecobrug Bredene

Bredene terug aan zee

Locatie : Bredene
Opdrachtgever : Twins I&C, Versluys bouwgroep, Toerisme Vlaanderen
Projectteam : ROOM ontwerpescollectief (Tom Vanhee, Rien Gellynck, Jan Custers, Tim Van Herbrugghe, Karol Grygolec, SCES)
Bruto oppervlakte : 30742 m²
Studie : 2009


De brug is één van de groene vingers die, overheen de drukke koninklijke baan, Bredene terug moet linken met het duinengebied en de kust. De recreatieve enclave in Bredene (campings, park Paelsteenveld) en het Staf Versluyscentrum krijgen een leesbare toegangszone naar het strand. De overkapping vormt ook de doorgang naar de nabijgelegen strandposten. Bovenop de infrastructuur wordt het duinlandschap doorgetrokken, geschikt voor de wandelaar. De zone onder de brug wordt van daglicht voorzien door okselvormige openingen in het overkoepelende landschap. Deze ruimte kan plaats bieden aan de andere verkeersmodi: vb gecentreerde autoparking, tramhalte, verhuur elektrische wagens,... Verschillende recreatieve functies(in de park- en recreatieve zone), nieuwe ontwikkeling(in de rand) kunnen de diversiteit in Bredene versterken en de brug helpen realiseren. Het centraliseren van de uiteenlopende functies in de brug ontlast het waardevolle duinennatuurgebied.