Dakwoning Brussel

Wonen in het stedelijke landschap

Locatie : Brussel Sint-Gillis
Opdrachtgever : Privé
Projectteam : atelier tom vanhee, Lime stabiliteitsbureau
Fotograaf : Filip Dujardin
Bruto oppervlakte
: 163 m2
Studie : 2007-2009
Uitvoering : 2010, laatste afwerking 2014

Dit duplexappartement bevindt zich op de derde en vierde verdieping van een appartementsgebouw in het centrum van Brussel. Verschillende gesloten kleine ruimtes op de vierde verdieping maken plaats voor één grote woonruimte. Het bouwvallige plafond aan de achterzijde verdwijnt en geeft het appartement een vernieuwde ruimtelijkheid. Een grote raampartij langs de achtergevel plooit zich rond het terras en brengt het stedelijke landschap tot in het hart van de woning. De vele kokers en schoorstenen van de ondergelegen functies die het appartement doorkruisen worden niet verstopt. Ze vormen integendeel een cruciaal onderdeel van het interieur samen met de exotische plantenverzameling van de bewoner. De gemene muur langs het terras blijft ook binnen zichtbaar in baksteen. De verschillende soorten baksteen tonen de vele geschiedenislagen van het gebouw. Om de verticaliteit van de kokers en de ruimtelijkheid van het appartement te benadrukken, worden enkele dakvlakramen geplaatst. Hierdoor ontstaat een wisselend spel van licht en schaduwen doorheen de dag. (on facebook)