Een juist gebouw brengt de gebruiker niet alleen oppervlakkige en kortstondige bevrediging. Het geeft een dieper gevoel van welzijn. We geloven dat goede architectuur en stedenbouw mensen stimuleert. Hen een aangename woon- en/of werkomgeving geeft. Rust of energie brengt. Verwondert en emotioneert. Hun persoonlijkheid onderstreept.
Ruimtelijke beleving wordt voor een groot deel door associaties gevormd. Net zoals iemand een persoonlijke associatie bij een bepaalde geur ervaart, zo vormen en versterken associaties de beleving van een gebouw.
Men hoeft gebouwen niet als statische dingen te bekijken. Ze zijn dynamisch en veranderen met het licht, met een bewolkte hemel of een stralende zon, met de seizoenen en hun omgeving.
Architectuur en stedenbouw dienen de juiste verhouding tot de omgeving te vinden. Ze dienen zich aan te passen. Een impuls te geven. Een ombuiging in te zetten.
We creëren onze projecten vanuit een maatschappelijk bewustzijn en willen een meerwaarde betekenen voor mens en ruimte. Een blik op de toekomst is hierbij noodzakelijk. Gebouwen moeten de gebruiker overleven. Deze invalshoek zorgt er voor dat onze projecten zowel sociologisch als ecologisch geënt zijn.
Zonder in te boeten op de ruimtelijke belevenis, karakter of esthetiek. De duurzaamheid van een gebouw of ruimtelijke structuur valt of staat evenzeer met de liefde voor de beleving ervan.
We ontwerpen vanuit een dialoog. Intens overleg met zowel de opdrachtgever als de gebruiker maakt dat we meer bieden dan een antwoord op een feitelijk programma.
Onze methodiek brengt ook - zoniet vooral - de immateriële noden, wensen en opportuniteiten in kaart. Het zijn deze dingen die het verschil maken.
Elk project start bij een grondig onderzoek van de specifieke omstandigheden en context. We analyseren zorgvuldig het programma en bestuderen de geologie, de maatschappelijke context, de culturele eisen en de verhouding van het project tot zijn omgeving.
Vanuit dit basisonderzoek beginnen we een proces met verschillende tussenstappen. Telkens in overleg met de opdrachtgever want hun persoonlijke wensen, behoeftes en verlangens en die van de gebruiker zijn cruciaal voor ons referentiekader. Wat zijn de wensen en mogelijkheden rond ruimtelijke dynamiek, licht, uitzicht, zon, financiële haalbaarheid, energie, groen, helderheid, transparantie, verduistering, enz...? Welke ingrepen versterken de band met de omgeving? Welke kunnen de omgeving beter laten functioneren?
De wensen van de opdrachtgever worden verfijnd; onze inzichten en aanbevelingen steeds meer op maat. Met een unieke en rijke oplossing als gevolg.
We zorgen tevens voor een strikte kwaliteits- en kostenbewaking. Gedetailleerde ramingen, lastenboeken met meetstaat zorgen voor een nauwkeurige opvolging van de uitgevoerde werken en de budgettering. Alle projecten worden in chronologische stappen uitgezet met telkens de nodige tijd voor overleg en bedenktijd.
(°1973)
architect, zaakvoerder atelier tom vanhee
2009 Oprichter en zaakvoerder room & room
2007 Medeoprichter en zaakvoerder room ontwerperscollectief
Werkte voor 2007 als staflid en projectleider aan grootschalige projecten.
projectarchitect
ingenieur-architect
freelance
architect
freelance
ingenieur-architect
freelance